Hvordan vi får væksten tilbage i Europa ved at gå til Kina?


Jeg sidder i flyveren på hjem fra Beijing. Hjemturen på 10,5 timer er luksus for mig, for det betyder tid til refleksion og planlægning, da mobil og internet heldigvis ikke virker over det Sibiriske højlands endeløse sletter. Jeg er mæt af indtryk efter en spændende og hektisk uge. Glad for at arbejde sammen med mine dygtige kinesiske kolleger som kan meget mere end deres beskedenhed giver udtryk for. Glad for at møde min koncerndirektør herude som er i gang med at sætte retning på hvordan vi erobrer markedet i det nordlige Kina. Og glad for at mærke pulsen fra Kinas vækstmotor, også selvom væksten på 7,7% seneste kvartal er den laveste seneste ni kvartaler.

I går aftes mødes jeg med min ”gamle” VL90-kollega, miljøminister Ida Auken. Vi talte om hvor hurtigt udviklingen går i Kina. Hvor langt de er nået i forhold til os. Og hvor godt mange i Danmark ville have af at opleve dette fascinerende land. Vi drøftede også hvordan vi i Europa skal få del i dette enorme vækstmarked, for den teknologiske udvikling går stærkt i Kina.

Miljøministeren og jeg deler ikke politisk ståsted, men qua min fortid som aktiv VU’er og Venstremand, så har vi mange fælles bekendte i Folketinget, og jeg har en stor respekt for det politiske håndværk. Ida og hendes dygtige embedsmænd har hele ugen holdt møder med højtstående kinesiske ministre for at sikre Europa’s virksomheder kontrakter til de enorme klimainvesteringer, som Kina står overfor de kommende 10 år. Det er dejligt at opleve, hvor ambitiøst regeringen og ministerierne bakker op omkring de store danske virksomheders arbejde for at få solidt fodfæste i Kina: Lykkes det vil det også give beskæftigelse hos danske underleverandører.



Forleden læste jeg et blogindlæg fra én som mente, at vi i Europa ”selv var ude om det”, da vi bare kunne lade være med at købe så mange billige produkter fra Kina. Men det er en forkert analyse, for protektionisme er ikke vejen frem. Jeg bliver derimod glad for at se hvor vilde kineserne med europæiske produkter: Beijing sander til i europæiske luksusbiler, de endeløse shoppingcentre er fyldt europæiske luksusbrands og europæisk design er i det hele taget i højsædet. Derfor tror jeg at væksten i Europa bl.a. skal komme fra at producere højkvalitetsprodukter til vækstmarkeder som Kina. Kom nu med, efterspørgslen er der allerede!

Drop de dyre varenumre - og tjen flere penge

Flere varer på hylderne kan synes godt for kunderne og godt for forretningen. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Mange af specialprodukterne omsættes så lidt, at de ikke bidrager nævneværdigt til indtjeningen – om overhovedet. For nogle produkter er regnestykket direkte negativt. Virksomheden kan simpelthen tjene penge på at rydde op i sit produktsortiment og benhårdt udfase produktvarianter, der ikke er med til at generere overskud til bundlinjen.


Det har de fundet ud af hos Rockwool International, som har gennemført pilotprojekter i såkaldt complexity management i to af sine europæiske datterselskaber. Her har man varenummer for varenummer gennemgået sit produktsortiment og ud fra nøgterne kalkuler besluttet at udfase mellem en tredjedel og op mod halvdelen af varenumrene med virkning fra januar 2012.


Oprydningen giver samtidig plads til, at Rockwool også fremover kan udvikle og introducere nye produkter, fremhæver Martin Berg: ”Det er en nødvendig proces. Hvis vi vil se os selv som en innovativ virksomhed, som vil bringe lad os sige ti procent nye produkter på markedet hvert år, må vi også være parate til at sige farvel til de ti procent dårligst indtjenende produkter. Vi har nu engang den kapacitet, vi har. En virksomhed som LEGO er jo også benhårde med, at når der skal nye Lego-æsker frem til julesalget, så er der altså nogle af de gamle, som må ud. Du er nødt til at kunne ’kill your darlings’ – de produkter, som engang solgte godt – for ellers smadrer du salget og sander til i kompleksitet.”


Læs den fulde artikel i DTU's blad "Dynamo" her: http://www.dtu.dk/Nyheder/DYNAMO/DYNAMO%2028/dyre_varenumre.aspx


Om et forsøg på karaktermord på Soulaima Gourani og hvorfor det ikke vil lykkes

I morgen vil et par journalister fra et ellers seriøst dagblad forsøge at begå karaktermord på en af mine gode venner og forretningspartnere. I de seneste uger har flere stillet spørgsmålstegn ved Soulaima Gouranis person og om det nu også er rigtigt alt det hun skriver om sig selv.
Soulaima spiller med i en international superliga, som er kun de færreste danskere forundt. Soulaima er i en liga med kun en håndfuld danskere som f.eks. Martin Lindstrøm (Branding) og Rasmus Ankersen (Goldmine effect), som bliver efterspurgt som key note speakers på den internationale scene. Udover rådgivning, så holder Soulaima  op mod 200 foredrag om året, noget nær en Danmarksrekord og en næsten umenneskelig bedrift, som de færreste kan matche. Jeg rejser selv mange dage om året, men min kalender ligner en hyggelig lejrskoletur i forhold til Soulaimas’ kalender http://www.soulaimagourani.dk/kalender-2/
MBA holdet på University of California, Berkeley
Lad mig f.eks. nævne at hun er deltager World Economic Forum i Davos, Schweiz, hvor hun er kåret som Young Global Leader. Det er kun en lille håndfuld ministre og CEOs i de allerstørste danske virksomhedeer forundt at blive inviteret til Davos. Derfor er hun efterspurgt blandt topledere i erhvervslivet fordi hun addresserer nogle af de globale problemer alle executives står overfor indenfor ledelse, kunder, service og loyalitet, motivation af medarbejdere samt innovation og iværksætteri.

Soulaima og resten af vores MBA hold på Stanford University
Jeg kender Soulaima personligt gennem 10 år. Hun er myreflittig og jeg kan stå 100% inde for hendes person. Af og til synes jeg at hun siger noget sludder, men hun har klare holdninger og intregritet som ingen anden. Hun har knoklet for alt som hun har opnået, og hun er ved Gud ikke født med en guldske i munden.  Soulaima arbejder stenhårdt: Hun meldte afbud i sidste øjeblik til min fødselsdagsfest en sommeraften i august, da hun prioriterede at deltage i Deadline lørdag kl. 23. Og meldte afbud til vores MBA-julefrokost en lørdag i december da hun skulle Saudi Arabien på en international konference. Mens andre hygger, knokler hun. 
Soulaima er succesrig erhvervskvinde som har banket en rådgivnings- og foredragsvirksomhed op fra bunden og som nu omsætter millioner og har flere ansatte. Hun allerede har opnået langt mere end de fleste ledere når i et helt liv. Det gør ondt i jantelovens hjemland, og derfor er der mange som får ondt i røven og som prøver at besmudse hendes person. Til dem vil jeg blot sige: Glem det - misundelse er en grim ting, og I har ikke en chance. Hold jer til at diskutere hendes holdninger ikke hendes person og meritter.

Rockwool frigør ressourcer til vækst


Via optimeret produkt mix og prissætning samt besparelser i produktionen, skal Complexity Management gøre Rockwool koncernen mere effektiv.

Over 11 milliarder i omsætning. 9.000 medarbejdere. 26 fabrikker spredt på kloden. Over 100.000 SKU’er at opdatere. Alene tallenes størrelse gav god grund til at undersøge, om der er et potentiale for at reducere kompleksitet hos Rockwool koncernen.

Efter år 1 i en langsigtet Complexity Management strategi, har oprydning i Rockwools produkt portefølje allerede givet markante og synlige resultater:

Læs hele artiklen fra min gode kollega Dorthe Finne her: http://www.p360.dk/?p=rockwool-frigr-ressourcer-til-vkst-77